Yksi hyppyesteen suorittamisen osa-alue on laskeutumispaikan hallinta. Se, että tietää mihin koira laskeutuu, mahdollistaa koiran linjan paremman hallinnan, sekä vapauttaa jälleen ohjaajaa liikkumaan vapaammin. Perus hyppy tyylit, millä laskeutumispaikkaa voidaan hallita on wrap eli johteen ympäripyöriminen ja S-linjan eli hyppy riman yli ristiin. Hyppymuodon erottelu antaa myös koiralle paremmin aikaa toteuttaa haluttu hyppy. Hyppyteknisesti wrapin ja s-linjan toteutus vaatii lähetyessä ihan erilaista valmistautumista. Molemmat hyppytyylit voidaan opettaa niin edestä hypättäessä kuin takaakierroissa. Opetettu hyppytyylin erottelu antaa myös koiralla paremman mahdollisuuden valmistautua hyppyyn, sekä antaa info radan jatkumissuunnasta.
Miten sitten opetetaan? Tärkein on ensin valita, miten kerrot koiralle minkälaisen hypyn se pitää suorittaa. Tarkin ja selkein on opettaa suullinen vihje, joka sisältää myös hyppytyylin. Otetaan esimerkiksi takaakierron opettaminen wrap ja S-linja erottelu. Yksinkertaisin tapa on käyttää palkan sijoittelua opettamisvaiheessa. Eli S-linja takaakierrossa palkka sijoitetaan aina 2 siivekkeelle eli laskeutumissiivekkeelle tai sen taakse. Kun koira tuottaa tasaisesti hyvää suoritusta eri kulmista nimetään hyppy esim. takaa. S-linja hyppy vaatii fyysisesti koiralta keskivartalon hallintaa, sekä oppimista tuoda ponnistuspaikka oikeaan kulmaan, jotta se pystyy tuottamaan turvallisen hypyn. Kaikkia osa-alueita voidaan harjoittaa erikseen.
Wrapissa eli johteen ympäri pyörimisessä taas palkkio pidetään 1 siivekkeen eli takaa kierrettävän siivekkeen kohdalla. Tällä varmistetaan, koiran hakeutuminen tiukkaan käännökseen. Wrap käännöksiä voidaan kehittää myös ilman esteitä erilaisten objektien kierroilla. Wrappia varten koiran fysiikkaa kannattaa kehittää oheisharjoitteilla kuten S-linjan hyppyä. Tiukka hyppääminen vaatii niin elastisuutta, kuin myös erinomaista keskivartalon hallintaa. Wrap hypyt rasittavat myös etuosaa eli niin harjoittelua ei kannata tehdä ennen 1 vuoden ikää. Koirien hyppytyyleissä voi myös rakenteen takia olla eroja, joten anna myös koiran hakea itselle hyviä asetuksia samalla kehittäen sen fysiikka jumpilla.
Tässä vielä esimerkkejä, milloin laskeutumispaikan hallinnasta on hyötyä radalla. Esimerkeissä näkyy miten laskeutumispaikka vaikutta jatkolinjaan ja tuo esim. ansaesteitä näkyviin (ylempiesimerkki). Toisessa taas nähdään, miten voidaan vaikuttaa, kumpaan putken päähän mennään. Toisen esimerkin radalla ennen puomi oli vaikea takaakierto eli ohjaaja lähti takamatkalta.
Vauhdin lisääminen saa koirat helposti valitsemaan löysemmän hyppylinja. Harjoituksissa on hyvä pitää kiinni opetetuista kriteereistä ja lisätä vaihtia ja vaikeampia suorituskulmia pikkuhiljaa. Koiran oppiessa tekemään halutun hypyn, ohjaaja pystyy hyödyntämään tehokkaasti laskeutumispaikkaa ohjauksessaan. Itse käytän tätä paljonkin hyödyksi ja esim. S-linjalla saan koira sivuirtomaan ja lähtemään sivuttaissuunnassa olevalle linjalla tekemään esteitä, kuten 2 esimerkin kauempaan päähän putkea, ilman että itse tarvitsee olla lähellä.
Toivottavasti tämä aukaisee hieman, miksi kannattaa opettaa koiralle erityyppiset vihjeet eri hyppytyyleillä ja samalla saada työkalu hallita koiran laskeutumispaikkaa. Sama hyppytyylin erottelu voidaan tehdä myös edestäpäin hypätessä. Tähän itse käytän suuntia. Siitä kirjoitus tulossa lähitulevaisuudessa
Talent Dogs – Marianne
P.s. Meidän löydät myös Instagramista @talentdogs