Suullisia vihjeitä voidaan opettaa usealla tavalla. Ensimmäinen ja tärkein vaihe on suunnitella, mitä vihje todella tarkoittaa koiralle. Vihjeen kuvaukseen ei saisi mennä yhtä lausetta enempää. Esimerkiksi takaakierto, jossa koira suorittaa esteen aina S-linja hyppynä eli riman yli ristiin – vihje TAKAA. Itse vihjesanat voi ohjaaja keksiä omaan suuhun sopiviksi, mutta tärkeintä on olla selkeä kuva mitä koiran halutaan vihjeestä tekevän. Vihjeistä kannattaa tehdä luettelo, missä myös kuvaa yhdellä lauseella koiralle opetettava toiminto. Jokainen koirakko voi rakentaa itselleen sopivan määrän vihjeitä hyppyosaamisen tueksi.
Miksi sitten suulliset vihjeet hypyille? Vihjeiden avulla voimme kertoa koiralle yhä aiemmin millä tavalla hyppy suoritetaan ja mihin rata jatkuu. Hyvin koulutetut suulliset vihjeet, myös vapauttavat ohjaajan tilanteista nopeammin ja antavat koiralle rauhaa suorittaa halutan kaltainen hyppy. Hyvin koulutettu suullinen vihje toimii hyvin kuin esim. tokossa annettu suoritusvihje eli koira lähtee vihjeestä suorittamaan tehtävää hyvällä intensiteetillä välittämättä häiriöstä. Eronahan tokossa ja agilityssä on liike, mutta koira voidaan kouluttaa sietämään liikehäiriötä ja tekemään suullinen vihje siitä huolimatta tarkasti ja varmasti.
Suullisista vihjeistä perinteisimmät ovat oikea, vasen, eteen, inin eli tee hyppyohjaajan puolelta, takaa s-linja ja wrap eli siivekkeen ympäri pyöriminen. Helpointa vihjeiden opettelussa on alkaa työstämään vihjepareja esim. oikea ja vasen. Ensimmäiset treenit voidaan helposti tehdä kotona. Kotitreenin tarvitaan jokin kierrettävä esine esim. pyöreä komposti pussi tai tokossa käytettävät isot kartiot. Ensimmäiseksi kannattaa sheipata eli kouluttaa tarjoamisen kautta esineen kiertäminen. Tarjoamisen kautta koiralle tulee arvo esim. kartiolle ja sen kiertämiselle. Kartiosta pitäisi itsessään tulla jo vihje lähteä kiertämään. Seuraavaksi koiralle opetetaan kartion kierto jompaankumpaan suuntaan, sekä useamman kerran kartion ympäri meneminen. Kun käytös sujuva nimetään käytös. Sitten aletaan työstämään toista suuntaa. Yleensä toisen suunnan rakennus tapahtuu nopeammin, koska itse kierto toiminto on jo olemassa. Samalla voidaan alkaa lisäämään ja pientä liikehäiriötä, sekä muunnella palkkaus tapoja.
Itselle oikea ja vasen ovat aina edespäin tehty wrappi oikealle tai vasemmalle. Siksi käytän kouluttamisessa kiertoesinettä. Tässäkin hyvä miettiä, mitä suuntien haluat tarkoittavan koiralle. Helpompaa rakentaa koulutussuunnitelma, kun tiedät mitä haluat. Koulutussuunnitelmaan on hyvä kuulua aina mikä on tavoite, mihin palkkaan, miten rakennan tilanteen, jotta koira onnistuisi varmasti jne. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Hyvä suunnittelu vähentää myös treenauksen tarvetta, koska hyvä treenin analysointi ja suunnittelu vähentää toistojen tarvetta.
Tiivistys suullisista vihjeistä hypyille:
- koira on fyysisesti valmis harjoitteisiin
- tee suunnitelma tarvittavista vihjeistä
- kuvaile vihjeen sisältämä toiminto, mitä koiralta odotetaan – yksi lause!
- pilko opittava asia pieniksi
- esim. mitä osataitoja koira tarvitsee ennen opetusta – tarjoaminen, esineen kierto, eri palkkaustekniikat jne
- kun perustaito opittu eli koira osaa tehdä vihjeestä halutun tehtävän esteelle – > lisätään erilaiset häiriöt
- ohjaajan liike
- häiriö esteet
- erottelutreenit
- tuodaan taito pieniin harjoituspätkiin
Oikein hyviä suunnittelu ja treenaus hetkiä!!
Talent Dogs – Marianne