Juoksupuomia rakentaessa on mietittävä alusta asti, mitä jatkovihjeitä koira tarvitsee. Tämä kysymys on hankalampi uusille harrastajille kuin niille jotka tuntevat jo oman ohjaustyylinsä eli voivat valita vihjesetin sen mukaan. Juoksarit tuovat ratasuorittamiseen vauhtia ja lisäävät koiran itsenäisyyttä. Onnistunut ja nopea puomisuorittaminen vahvistuu, kun koira tietää mikä este suoritetaan seuraavaksi ja miten. Kun koira lähtee puomilta tietäen mitä se tekee seuraavaksi, tulee sen suorituksesta entistä nopeampi. Suullisten vihjeiden avulla vapautamme koiran etenemään itsenäisesti radalla ja koirahan on meitä nopeampi, jos vain saa infon mitä sen kuuluu tehdä. Tässä artikkelissa avataan hieman estevihjeiden tuomista osaksi puomin osaamista.
Perusosaamisena on estevihjeiden tekeminen puomin jälkeen eli koira menee empimättä putkeen, kun putki-vihje annetaan puomisuorituksen aikana. Miten sitten saavuttaa vahva estevihjeen? Ensin opetetaan vihjeen merkitys erikseen eli opetetaan haluttua este esim. putki. Kun estevihjettä aletaan rakentamaan, niin tärkeintä on, että koira todella reagoi suulliseen vihjeeseen ilman käsien ja jalkojen apua. Vihjeen kuultuaan koira bongaa esteen ja menee suorittamaan sen. Optimaalisin tilanne olisi, että este vihje olisi ärsykekontrollissa eli koira suorittaisi esteen vain kuultuaan vihjeen. Tärkeä siis työstää este vihje ns. tokotasolle eli koira lähtee vihjeestä suorittamaan esteen ilman, että ohjaaja tekee kehollaan mitään apuja. Kun tämä vihje taso on saavutettu esteen kanssa ja esteen tekninen osaaminen esim. keppien sisäänmenot ja pujottelun osaaminen kasassa, voidaaan taito siirtää juoksupuomiharjoitteluun.
Ensimmäiset toistot kannattaa ottaa puomin kontaktipinnalta. Koirat ovat huonoja yleistämään ja ensimmäinen vaihe on osata tehdä estevihje, vaikka koira on toisella esteellä. Koirallehan on jo tullut kuva juoksupuomin suorittamisesta eli puomilla on sille jo oma funktio. Kun vihjeet sujuvat puomin alaosalta, voidaan alkaa tehdä helppoja yhdistelmiä puomilta esteille. Yleensä helpotan suorittamista sillä, että laitan koiran puomilla pisteeseen, missä se osuu varmimmin kohteelle häiriössä. Omille ollut alastulonivelen takaa lähteminen. Ensimmäisillä toistoilla palkkaan estevihjeen esim. putkeen menon, vaikka osuma heikkenisi. Pitää muistaa, että vain yhtä asiaa voi treenata kerralla eli osuma kriteeristä on laskettava tarpeen mukaan irti, kun opetetaan uutta eli estevihjeen kuuntelua puomin jälkeen. Pikku hiljaa osuma kriteeriä nostetaan halutulle tasolle samalla, kun koira työstää osumaa.
Tässä video, missä tehotreeniä vihje-erotteluun 3 luokan koiralla:
Hyppyesteisiin liittyy usein myös omat vihjeet, mistä oma kirjoitus tehty aijemmin. Samoin puomin vihjeisiin liitetään myös suunnat. Näistä tulossa kirjoitus seuraavaksi.
Oikein upeaa syksyä!! Jaksamista kaikille tämän Coronan suhteen! Jospa kesään mennessä se olisi enää vain olut!
Talent Dogs Marianne