Kevät on kovasti tuloillaan ja samoin moniin koteihin uusi pentu. Kotona valmistellaan uudelle perheenjäsenellä omaa paikkaa, missä on peti ja juomakuppi, sekä sanomalehtiä vahinkoja varten. Ennen kuin pentu tulee kotiin kannattaa miettiä, miten sen halutaan toimivan talossa. Näin on helppo rakentaa jo yhteisiä pelisääntöjä pennun kanssa toimiseen, jota kaikki noudattavat. Tämä tarkoittaa siis missä pentu saa kulkea ja olla, kuka hoitaa ulkoilut, mitä tapoja koiralle halutaan opettaa (esim. ihmisiä vasten ei saa hyppiä). Pieni pentu ei tiedä tullessaan mitä siltä odotetaan, mutta jos perustoimista on sovittu etukäteen, niin pentua voidaan alkaa heti palkitsemaan oikeista asioista eli pentu saa palkkion, kun se tekee jotain mitä siltä odotetaan. Pentu oppii nopeasti, kun se saa positiivisia vahvisteita halutusta käytöksestä. Aluksi onkin hyvä olla osa päivän aterioista vaikka pienessä purkissa, mistä esim. ulos menijä voi napata kasan taskuun ja palkita sovittuja asioita, esim. yhdessä kulkemisen palkitseminen hihnassa.
Kannattaa tehdä pieni suunnitelma, mitä juttuja käy lävitse aina viikon aikana. Opetteluun kuuluu niin arjen taidot, kuten hihnassa kävely, kodin tavat esim. tassujen kuivaus eteisessä, pannan laittaminen, ruokaluvan odotus, nimen opettelu, luoksetulo jne. Tavoitteena on vahvistaa näitä käytöksiä palkkioiden avulla. Jos kun pennun toiminnan joutuu keskeyttämään, kun se on napannut vaikka lempi kenkäsi. Tähän kannattaa olla jo tehty vaihtokauppa suunnitelma eli kenkä vaihdetaan johonkin sallittuun pureksittavaan leluun tai luuhun. Positiivisten kokemusten kautta pentu oppii luottamaan perheenjäseniin ja oppii samalla sääntöjä, mitä noudattamalla se voi saavuttaa mukavia asioita.
Yksi tärkeä asia, mitä pennun kanssa kannattaa tehdä on ihan peruskäsittely. Eli pentua käsitellään eri paikoista ja annetaan herkkuja aina uudesta kosketuksesta. Esimerkiksi jalkojen ja tassujen koskettelu:
- Ensin kosketaan jalkaa ja annetaan palkkio
- Sitten jalasta pidetään kiinni ja annetaan palkkio
- Jalkaa nostetaan ja annetaan palkkio
- Jalkaa ja tassuja kosketellaan, kun jalkaa pidetään ylhäällä
- jne.
Tavoitteena on opettaa koiralle, että jalkoihin tai vaikka korviin koskeminen on mukava toimenpide. Käsittelyharjoitukset ovat todella tärkeitä tulevaa varten, jos koiraa joudutaan esim. lääkitsemään tai muuten tutkimaan jotain osaa. Miten käsittely koetaan alkuun, on hyvin koirakohtaista eli tee harjoitukset niin, että oma pentusi tuntee olonsa vielä rennoksi ja etene pikku hiljaa kohti tavoitteita. Joitakin pentuja käsittely ei haittaa ollenkaan, mutta hyvä saada kaikkeen käsittelyyn positiivista pankki palkkioiden avulla.
Tässä hiukan listaa peruskäsittelyistä, mitä pennun kanssa kannattaa tehdä:
- jalat ja tassu (tässä myös kynsien leikkuuta varten)
- korvat ja silmät eli korvien nosto ja tutkiminen, sekä silmien lähistön käsittely
- hännän nosto ja sen erilaiset asennot
- koko vartalon käynti kämmenellä – hyvää harjoitusta tulevia mahdollisia hierontoja tai fysioterapiaa varten
- hampaat – eli huulien nostot, hampaisiin koskeminen, hampaiden harjaus
Ensimmäinen vuosi on pentujen kanssa aika kiireistä. Paljon opittavaa ja nähtävää. Tärkeintä on rakentaa hyvä pohja arjentoimintoihin. Koska moni pohja tehdään ensimmäisen vuoden aikana siitä, miten koira näkee ja kokee maailman. Uuden näkeminen ja kokeminen vie myös pennulta paljon voimia ja ajatusta eli tärkeää muistaa myös lepo eli ihan perusarkea ja pitkiä unia, jotta pentu pääsee prosessoimaan uusia asioita. Levossa juuri parhaiten uudet opit kehittyvät taidoiksi ja stressitasot laskevat, jotta oppiminen on mahdollista. Tärkein on, että pentu tuntee itsensä turvalliseksi. Arempien pentujen kanssa uusien asioiden annostelu pitää tehdä harvemmassa aikataulussa, jotta stressitasot ehtivät laskea. Rohkeampi pentu voi palautua nopeammin ja on alussa valmiimpi näkemään ja kokemaan uutta.
Eli ensimmäisen vuoden tärkein juttu on opettaa pennulle taidot, kuinka juuri teidän perheen arjessa toimitaan ja millaisia asioita ja taitoja se tarvitsee ns. muussa maailmassa. Arjentaitoihin kannattaa panostaa hyvin ensimmäisenä vuotena. Kaikki panostus siihen tulee näkymään jatkossa todella sujuvana arkena. Muista myös ajatella, mitä käytöksiä voisitte vahvistaa, jotta pentu toimisi halutulla tavalla. Eikä mitä pennulta pitäisi kieltää. Tärkeää myös yrittää tehdä ympäristöstä sellainen, missä pentu pääsisi onnistumaan ja ns. negatiivisia tilanteita ei tulisi esim. parhaat kengät suojaan kaappiin. Positiivisen kautta kouluttamalla saat itsellesi luotto kaverin tilanteeseen kuin tilanteeseen.
Kevään aikana tarkoitus tehdä sarjaa pentujen kouluttamisesta, jossa käydään läpi tarkemmin esim. luoksetulon vahvaksi kouluttamisesta.
Upeaa kevättä! Nautitaan ulkoilmasta ja kotimaan paikoista!
Talent Dogs – Marianne