Luoksetulo varmaksi

Yksi tärkeimpiä taitoja mitä koiralle tulee opettaa, on varma luoksetulo. Kutsuttaessa koira tulee omistajansa luokse iloisesti ja vauhdilla, sekä pystyy kutsun kuullessaan jättämään häiriöt sikseen. Miten sitten rakentaa hyvä luoksetulo? Ensimmäisiä asioita mitä pennulle opetetaan kotona on nimi. Pentu oppii nimen tunnistamisen, kun nimisanotaan ensimmäisiä kertoja pennun ollessa lähellä ja sitä palkitaan. Alkuun pentu ei ns. reagoi nimeen, mutta alkaa pikku hiljaa oppia, että tietynlainen äänne tarkottaa, että palkkaa voisi olla tarjolla. Sitten nimen tunnistus yleistetään eri ympäristöihin eli ensin eri huoneisiin sisällä ja sitten rauhallisissa ulkotiloissa jne. Alkuvaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota, että nimisanotaan niin, että pennun huomio on jo osaksi kohti ihmistä. Ennen kuin pentu reagoi kunnolla nimeen, ei sen hihkaisu tuota välttämättä tulosta, jos pentu on juuri löytänyt jotain uutta ja mielenkiinnoista – näissä tilanteissa pennun huomio kannattaa saada, vaikka kimeällä äänellä.

Pennun reagoidessa nimeen, voidaan aloittaa luoksekutsun opetus. Luoksetuloon kannattaa opettaa erillinen vihje, koska nimeä tulemme tulevaisuudessa sanomaan useissa eri tilanteissa ja arvo voi muuttua lähemmäs huomio vihjettä. Luoksetulo sisältää toimintona omistajaa kohti juoksemisen ja lähelle tulon. Opetus kannattaa siis aloittaa ns. läheltä. Pennun ollessa esim. sisällä voimme hihkaista sen nimen ja kun pentu lähtee tulemaan kohti, niin annetaan uusi vihje esim. tule, mistä tulee luoksetulovihje. Pennun saavuttaessa sinut palkitset vuolaasti. Jälleen tätä samaa kaavaa toistetaan sisällä ja rauhallisissa oloissa ulkona. Kun opetat uusia vihjeitä, on hyvä olla olemassa jo palkkasana /naksu millä oikeaa toimintoa merkataan. Sen tarkoitus on aina merkata koiralle palkkion olevan tulossa – näin opetettava asia vahvistuu nopeammin. Seuraava hiukan koulutusvaiheita luoksetuloon:

  • nimi – koira kääntyy ja alkaa tulla luokse – “tule”- koira saavuttaa omistajan – “palkkasana/naksu” – palkkio
    • toistetaan useissa paikoissa
  • reaktion parannusvaihe
    • ollaan pennun lähellä – “tule” – pennun pääkääntyy – “jes” – palkkio – tavoite päästä palkkaamaan useasti ns. huomion kääntöä, joka alkuun voi olla vaikka korvan kääntö kohti ääntä – tässä vaiheessa alla, jo toistoa palkkiosanan käytöstä jne. koira reagoi vihjeeseen ja saa palkkiosanan
    • into kääntyä kohti palkkion saantia kasvaa – tässä harjoitus voidaan saada uudelleen alkuun heittämällä toinen palkkio kauemmas, jolloin pentu kääntyy taas poispäin ohjaajasta
  • pikku hiljaa matkaa ja häiriö taitoja lisätään harjoitteluun

Alkuharjoittelussa uusissa ympäristöissä kannattaa turvallisuus syistä käyttää esim. kevyttä liinaa. Koiralle palkkiota kannattaa vaihdella luoksetuloharjoituksissa, jotta ne alkuun saadaan tehtyä jännittiviksi. Palkkion vaihtelulla esim. käyttäen eri nameja ja välillä leluja, saamme koiran pelaamaan luoksetulopeliä innokkaana. Kannattaa siis alkuun varioida hiukan mitä koira saa ja tutkiskella mistä se innostuu. Luoksetuloon voi myös hyvin käyttää sosiaalista vahvistamista eli hiukan karkuun juoksua ja palkata koira sosiaalisilla kehuilla ennen varsinaista palkkiota.

Arjessa varmuutta luoksetuloon saadaan varioimalla palkkiota, sekä palkkaamalla koira usein luoksetuloista. Monesti luoksetulon ilo lässähtää, jos alkaa pian tarkoittaa hihnaan tuloa, kun ollaan metsässä. Jos koira pidetään irti esim. koirapuistossa tai metsässä, on tärkeää, että koira saa useimmistä luoksetulokerroista palkkion ja myös ympäristöpalkkion eli luvan jatkaa leikkiä tai vapaana juoksu. Eli muista aina lenkillä aika ajoin kutsua pentua luoksesi ja tehdä vaikka pieni leikkisessio, sekä antaa sen siitä jatkaa matkaa. Tämä oleellinen asia, että luoksetulon into säilyy, eikä se tarkoita aina hihnaan laittoa.

Tärkeää siis harjoitella eri paikoissa ja eri häiriössä. Vaihtele palkkiota ja pidä jotain todella jännää mukana, kun koira ylittää ensimmäisiä kertoja isoja häiriötä ja tulee luokse. Palkkiona voi ja kannattaa välillä käyttää myös ympäristön palkkiota. Luoksetuloa voi harjoitella myös hihnassa eli koira kutsutaan hihnaan päästä lähemmäksi ja päästetään jälleen, vaikka nuuskimaan uusia hajuja.

Luoksetulo on taito mihin ei voi olla panostamatta liikaa!! Treenauksen iloa!!!

Talent Dogs – Marianne

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *