Kaikki kouluttaminen alkaa suhteen luomisesta ja kommunikaatiokanavien aukaisemisesta koiraan. Oli koira pentu tai aikuinen alkaa sillä uuteen kotiin tullessa uusiin ääniin ja hajuihin tottuminen, sekä tutustuminen uusiin perheensä jäseniin. Ensimmäiset opit alkavat siis heti koiran saavuttua taloon. Koira ei tiedä miten me haluamme sen elävän meidän maailmassa. Hyvä olisi tehdä perussäännöt mitä koira saa ja mitä se ei saisi tehdä kotona esim. saako se mennä sohvalle, hyppiä ihmisiä vasten, mennä joka paikkaan talossa, missä on koiran omapaikka, missä se rauhoittua jne. Sovituista asioista tuleekin lista ensimmäisistä asioista, mitä pennulle opetetaan eli mitkä asiat ovat tämän perheen juttuja. Ensimmäinen vuosi meneekin elämän opetteluun ja miten opettaa koira pärjäämään ihmisten maailmassa turvallisesti ilman konflikteja.
Miten sitten kerromme mitä haluamme? Perusperiaate on palkata toiminnoista, joita haluamme koiran tekevän ja olemaan välittämättä asioista mitä emme halua sen tekevän. Palkaksi kotioloissa voidaan käyttää pennun syömää ruokaa eli käyttää osaa päivän annoksista arkiruutiinien kouluttamisen. Vieraammissa ja koiralle mielenkiintoisemmissa paikoissa on hyvä käyttää parempia ruokapalkkoja, mistä koira innostuu. Palkkojen valintaan vaikuttaa koiran mieltymykset eli kokeilemalla se selviää. Ruokapalkalla kannattaa leikkiä hiukan jahtaus leikkejä, jotta koira innostuu ihmiseltä tulevasta ruuasta. Koirat myös innostuvat enemmän, jos ruuan eteen joutuu hiukan tekemään enemmän töitä, kunhan palkkio on tavoittelemisen arvoinen eli kokeile anna koiran valita sopiva palkkio. Palkkion arvoa voidaan nostaa juuri esim. leikkimisen kautta.
Oikean toiminnan eli koiran käytöksen merkkaukseen kannattaa opettaa selkeä palkkasana tai ottaa käyttöön merkkiääni, kuten klikkeri tai pilli. Tarkoitus on opettaa koiralle selkeä merkki, mikä kertoo, että juuri nyt se tekee jotain mitä halutaan, sekä merkki tarkoittaa, että palkka on tulossa. Palkkasanaa tai merkkiääntä aina seuraa palkkio. Tämä vahvistaa sen tehoa ja pian huomaa, että koira todella reagoi ääneen ja innostuu, sekä myös rekisteröi, mitä se juuri oli tekemässä. Näin palkkasanalla voidaan merkitä esim. se hetki, kun koiralla on kaikki neljä tassua maassa ja palkita. Toistojen jälkeen ja erilaisten tervehtimistilanteiden harjoittelun jälkeen koira oppii, että on kannattavaa pitää kaikki tassut maassa, silloin voi saada herkun tai rapsutuksia.
Mitä voi sitten käyttää palkkioina? Perinteiset palkkiot ovat ruoka ja lelupalkkiot. Molempia kannatta kokeilla erilaisia, jotta oppii tuntemaan, mistä koira pitää. Ruokapalkkiossa hyvä muistaa myös yllätyksellisyys. Palkkioiden vaihto tuo koiralle taas uutta mielenkiintoa niiden tavoitteluun. Lelujen kanssa kannattaa tehdä erikokeiluita eli antaa koiran tutustua eri materiaaleihin ja eri kokoisiin leluihin. Jos mahdollista niin pitää joskus lelubileitä ja katsoa minkälaisia leluja koira itse valitsee. Lelujen kanssa seuraava vaihe on selvittää mistä leikin vaiheesta koira pitää juuri eniten. Tykkääkö se taistella ihmisen kanssa, juosta lelun kanssa vai pureskella eli mällyttää lelua jne. Tämäkin on aina oma tutkimusmatkansa uuden koiran kanssa. Palkkio voidaan myös käyttää sosiaalista palkkaa eli ihmisen kehumista ja siihen liitettyä mahdollista pientä peliä tai käyttää ympäristöä palkkiona. Näistä syvällisemmin toisessa kirjoituksessa.
Eli sitä saa mitä vahvistaa! Näe koiran käytöksessä ne pienimmätkin palkkion arvoiset teot ja muokkaa käytöstä halutunlaiseksi. Joskus on toimintoja, mitkä halutaan keskeyttää esim. sohvan pureminen. Tärkeintä on keskeytyksen jälkeen antaa koiralle sallittua tekemistä esim. luupurtavaksi. Kun koira kantaa jotain vaikka lempi kenkääsi, tee vaihtokauppa herkulliseen lihapullaan. Koira yrittää koko ajan oppia uusia asioita eli kerro mikä sinusta sallittua, mitä koiralta haluat. Kieltäminen ei johda muuta, kuin käytöksen hetkelliseen keskeytymiseen, mutta ei vastaukseen halutusta toiminnosta.