Itse olen alkanut ajatella hyppyjä ja niiden suorittamista suhteessa ohjaajan sijaintiin. Tätä ajattelua käytän varsinkin, kun rakennan koiralle konseptia esteen suorittamisesta, joka ohjaajan puolelta tai pois ohjaajan puolelta. Europpassa yleisesti näille käytetään vihjeitä In ja Out. Suomessa out perinteisesti tunnettu takaakiertona, mutta sisällöllisesti voimme koiralle tehdä siitä vielä tarkemman. In taas meillä tunnetaan paremmin välistävetona, mutta vihjeen opettamisen jälkeen ohjaaja voi vain juosta ja koira osaa suorittaa esteen itsenäisesti ohjaajan puolelta. Kirjoituksen tavoitteena on avata vihjeiden kouluttamista, sekä miten saadan koira ymmärtämään asia monipuolisesti.
Hyppyesteille yksi perusvihjeistä on opettaa koira menemään hyppy takaa. Suomessa tähän yleensä käytetään vihjeitä kierrä tai takaa. Mitä vihjeen sitten pitäisi tarkoittaa koiralle? Yksi perus asia on tietenkin, että koira suorittaa esteen pois ohjaajan puolelta eli takaa. Toinen mitä kannattaa miettiä, millaisen hypyn haluamme koiran suorittavan esteen? Eli suorittaako koira esteen aina S-linjan hyppynä vai wrappinä eli kiertää johteen. Miksi hypyn laadun valinnalla on myös merkitystä? Kun vihjeeseen sisältyy myös tuotettavan hypyn tapa, koira pystyy valmistautumaan hyppyyn huomattavasti aikaisemmin ja tuottamaan laadukkaamman hypyn, sekä tietää jo mihin rata jatkuu hypyn jälkeen. Eli takaakiertoakin kannattaa miettiä hieman tarkemmin.
Koiran opettaminen tulemaan suorittamaan estee ohjaajan puolelta eli in-in-vihje, mahdollistaa ohjaajan vapaamman liikkumisen, kun koiraa ei tarvitse jäädä ohjaamaan kropalla. Jälleen myös koiralle saadaan annettua vihje yhä aijemmin ja rauha suorittaa tarvittava hyppy. Ohjaajan puolelta suorittaminen voidaan jalostaa hyvinkin jyrkkiin kulmiin, sekä opittuaan koira pystyy tekemään vihjeellä edessä olevan hypyn poispäin ohjaajasta. In-in-vihjeessä kannattaa myös miettiä hypyn suoritus tyyliä, sillä vihjeeseen liitetty hypyn muoto antaa vahvan työkalun hallita koiran laskeutumispaikkaa ohjaajan liikkeestä riippumatta.
Miten sitten päästä alkuun? Edellisessä artikkelissä käytiinkin läpi perustaitoja suullistenvihjeiden opetteluun. Seuraavaksi sovelletaan opittua juuri in & out vihjeiden opettamiseen. Niin ja jokainen voi keksiä omaan suuhun sopivat vihjeet näille kahdelle ohjaukselle. Itsellä out on takaa ja in-in on tule.
Hieman termejä:
- ykkössiiveke – siiveke minkä koira suorittaa ensimmäisenä
- kakkossiiveke – siiveke minkä koira suorittaa riman jälkeen
- target/palkkiokohde – palkkio eli lelu tai namikippo
Takaakierrossa tärkeimpiä asioita on ohjaajan sijainti kakkossiiveekkäällä. Koira laitetaan mahdollisimman helppoon suoritus kulmaan ja rima pidetään ihan matala. Rima pidetään alhaalla, jotta koiralla olisi rauha opetella uutta asiaa eli esteen suoritus tapaa ja vihjettä. Ohjaaja auttaa koira käsivihjeellä ensimmäisiin suorituksiin. Alusta asti pyritään välttäämään jalkojen käyttöä apuna, jotta tulevaisuudessa ohjaaja voisi vain juosta ja koira reagoi kunnolla vihjeeseen tarvitsematta jalkatörkkäisyitä. Target on ensimmäisillä kerroilla heti riman takana kakkossiivekkeellä eli vahvistamassa myös S-linjan hyppyä, jolloin ei myöskään tule vielä niin vaikeaa luopumista. Ensimmäisillä kerroilla ohjaaja liikkuu hyvin vähän eli vain pois koira laskeutumispaikasta. Pikku hiljaa lähestymiskulmia vaikeutetaan, jotta saamme lisättyä koiran ymmärrystä takaakierrosta. Kun harjoitus sujuu eri kulmista, tehdään sama harjoitus lisäten ohjaajan liikettä ja muuttamalla target ponnistus puolelle.
In-in opetuksessa ohjaaja jää taas ykkössiivekkeelle, mistä koiraa autetaan ja merkataan suorituspuoli. Ensimmäisillä toistoilla voi myös käyttä käsikosketukseen tuloa vahvistamaan ohjaaja kohti tuleminen. Osalle koirista ohjaaja kohti tuleminen voi olla haastavaa ensimmäisillä kerroilla. Siksi juuri esim. käsikosketus voi toimia tuttuna temppuna ensimmäisissä toistoissa vahvistamaan oikeaa toimintaa. Vaikeusasteen lisäys ja häiriön kasvatus tehdään kuten edelle takaakierrossa.
Tässä vielä kuva perusharjoituksesta. Numerot merkkaavat koiran eri lähtötilanteita ennen vihjeen antoa.
Toinen hyvä harjoitus IN & Out treeniin tuli Iwona Golabilta seminaarista 2019. Tässä yhtä hyppyä lähdetään liikuttamaan eri kulmiin. Koira käy harjoituksessa aina kiertämässä kohteen ja palaa suorittamaan hypyn. Harjoituksen ehkä paras puoli on, että vauhti ja vire saadaan tehtyä kilpailun omaiseksi. Haastavin useat kierrot eli harjoituksessa ei voi tehdä montaa kierrosta per harjoitus kerta.
Tässä vielä video Lokista tekemässä harjoitusta:
Toivottavasti in & out aukesivat hieman enemmän. Seuraavaksi tulossa teksti taitojen hiomiseksi yhä parammaksi. Koiran tekeminen taitavaksi aksaradalla tekee ratojen juoksemisesta entistä nautinnollisempaa.
Oikein upeaa alkavaa syksyä kaikille!!!
Talent Dogs – Marianne