Hoopers

Hoopers on USAssa kehitetty laji. NADAC on lajin syntykoti, josta laji lähtenyt kehittymään. Hoopers radat muodostuvat hoopeista eli isoista kaarista, putkista, veräjistä ja tynnyreistä, sekä mahdollisista tango-matoista ja hoopkepeistä. Säännöt vaihtelevat maittain. Laji Suomessa vasta kehittymässä ja lajin kisapuolta työstää valmiiksi Suomen Agilityliitto.

Lajin syvin olemus on, että sen harjoittelu sopii kaikille koirille ja radat ovat fyysisesti mahdollisimman vähän rasittavia. Tarkoitus on tarjota vauhdikasta menoa, joka koiralle fyysisesti helppoa, mutta haastaa koirakon korkeimmissa luokissa hiomaan taitotasonsa huippuun. Keski-Euroopan laji suuntauksessa ohjaaja ei käytännössä liiku lainkaan eli koira opetetaan todella taitavaksi kuuntelemaan suullisia vihjeitä. Ohjaajan liikkumisesta on eri maiden säännöissä vaihteluista. Kuitenkin kauko-ohjaus on oleellinen osa hyvien pisteiden saamista.

Kisaversiossa esim. Keski-Euroopassa lajissa aloitetaan täysistä pisteistä, kuten Suomessa Rallytokossa. Pisteitä vähennetään radalla sattuvien vihreiden mukaan. Osassa maissa lajissa huomioidaan myös aika, jolloin nopeat ratasuoritukset ovat osalajia. Suomessa laji on tosiaan pikku hiljaa muodostumassa ja säännöt kehitteillä eli vielä ei täysin voida sanoa tulevia taitokriteereitä.

Tässä vaiheessa voimme opettaa koiramme pitämään hauskaa radoilla ja opettaa vihjeitä mahdollisimman itsenäiseen suorittamiseen. Helpompi on opettaa itsenäisyys kuin siitä pois. Siksi tulevien kurssien opetus perustuu Sveitsissä asuvan Noora Suurnäkki-Vogelin ajatus maailmaan eli koira opetetaan itsenäisesti navigoimaan rataa suullisilla vihjeissä. Ihastuin itse tähän itsenäiseen ja tarjoamisen kautta opetukseen. Tämä tukee hyvin myös agilityn tulevaa rataetenemistä ja sen sovelluksia, vaikka vihjeet olisivatkin eri. Ohjaajaa saa siis tarvittaessa hyviä työkaluja myös agilityyn.

Talent Dogs tulee tarjoamaan lajin alkeis- ja edistyneimpien kursseja. Kun taitotasot etenevät niin tarkoitus on pitää ryhmille myös möllikisoja lajissa, missä pääsee kokeilemaan lajin menoa kisamaisesti.

 

Kuva Susanna Korhonen